Iğdır Bozbaş Yemeği, Iğdır TSO tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 21.10.2020 tarihinden itibaren korunmak üzere 02.07.2021 tarihinde tescil edilmiştir.
Iğdır Bozbaş Yemeği; nohut, koyunun incik kısmı, sarıkök (zerdeçal), soğan ve domatesle hazırlanan, kendine has sunumu ve tüketim şekli olan bir etli kuru baklagil yemeğidir. Iğdır Bozbaş Yemeğinde, çok eski dönemlerden beri yörede az miktarda yetiştirilen ‘azkan’ çeşidi nohut ve yörede yetiştirilen, doğal ortamda otlatılan Mor Karaman cinsi koyunların incik denilen diz ile paça arasında kalan kısmının kullanılması ve ürünün taş fırında 6 saat pişirilmesi ürüne ayırt edici özelliklerini verir. Yemek küçük maşrapalarda fırınlandıktan sonra yine maşrapa içerisinde porsiyonluk olarak sunulur. Coğrafi sınırda yetiştirilen bej renkli, koçbaşı taneli azkan çeşidi nohut kuraklığa ve yağmura dayanıklıdır. İyi düzeydeki pişme durumu ve yüksek şişme kapasitesi vardır. Koyunun 1 yaşından büyük ancak 2 yaşını geçmemiş dişi koyun olması gerekir. Taş fırında pişirme işlemi, eski dönemlerde çini, topraktan yapılmış saplı bardaklarda yapılırken günümüzde krom veya emaye maşrapalarda gerçekleştirilir. Iğdır Bozbaş Yemeğinin coğrafi sınıra özgü üretim metodu, ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Kaynak: https://ci.turkpatent.gov.tr/ (Erişim Tarihi:30.11.2022)