SERKA ve KOSGEB’in işbirliğiyle girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimcilerin kuracakları işletmelerin başarı düzeylerini arttırmak amacıyla Ağrı Merkez, Doğubayazıt ve Patnos ilçelerinde 22 Eylül-1Ekim 2014 tarihleri arasında “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” düzenlenecektir.
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) işbirliğiyle düzenlenecek olan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi için başvurular başladı. Girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimcilerin iş planına dayalı olarak kuracakları işletmelerin başarı düzeylerini artırmak amacıyla verilecek olan eğitimler Ağrı il merkezi, Doğubayazıt ve Patnos ilçelerinde düzenlenecektir. 70 saat ücretsiz olarak verilecek olan eğitimlere katılanlar girişimcilik desteği için KOSGEB’e başvuru hakkı kazanacak ve başarılı bulunan girişimcilere iş kurmaları halinde 30 bin TL’ye kadar hibe, 70 bin TL’ye kadar da faizsiz kredi verilecek. Eğitimlerde katılımcılara, girişimcilik niteliklerinin sınanması, iş fikirlerinin geliştirilmesi, yaratıcılık egzersizleri, iş planı kavramı ve ögeleri, pazar araştırması, pazarlama, üretim, yönetim, finansal planlar, iş planının yazılması ve sunumu konularında bilgi verilecek.
Eğitimini tamamlayarak katılım belgesi almaya hak kazanan ve işletmelerini kuran girişimciler KOSGEB’in Yeni Girişimci Desteği’nden yararlanabilecek. Bu kapsamda girişimcilere 30 bin TL’ye kadar geri ödemesiz 70 bin TL’ye kadar da geri ödemeli destek verilecek. Destek oranı erkekler için yüzde 70 ve kadınlar için yüzde 80’dir.
Eğitimle ve destek programıyla ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;
· Bağkur ve Maliye kaydı olup aynı sektörde yeni işyeri açacaklar desteklenmiyor,
· KOSGEB Tarım – Hayvancılık – Eğitim – Spor – Avukatlık bürosu, Muhasebe, Eczane vb. işyerleri açmak isteyenleri desteklemiyor,
· 70 saatlik eğitimin 56 saat devam zorunluluğu var. Devamsızlık yapanlara sertifika verilmiyor,
· Eğitimler 09:00-16:00 arası düzenleniyor.
KOSGEB’in 30.000 TL destek vermesi için
· Öncelikle sertifika alınması,
· Kurulacak işle ilgili İş Planı hazırlayıp KOSGEB’e sunulması ve Kurul onayından geçmesi,
· İş yerinin kurularak gerekli harcamaların yapılması gerekmektedir.
· Harcamalar genel olarak öncelikle iş yeri sahibinin kendi bütçesinden karşılanıyor, daha sonra ilgili ödeme belgeleri ve raporlar KOSGEB’e sunularak yapılan harcamanın bir kısmı geri alınıyor. Dolayısıyla iş kuracak kişilerin sermayeye sahip olmaları gerekiyor.
· Destek tutarının 3.000 TL’si kuruluş masrafları için, 15.000 TL’si makine ve teçhizat alımı için, 12.000 TL’si ise işletme sermayesi olarak kullanılabiliyor.
· Hammadde ya da satılacak ürünlerin alımı desteklenmiyor.
Ayrıntılı bilgi ve başvuru için Serhat Kalkınma Ajansı Ağrı Yatırım Destek Ofisi’ne ulaşabilirsiniz. Ekteki başvuru formunu doldurarak ofisimize teslim edebilirsiniz ya da Doğubayazıt ilçesinde Esnaf Odası’na veya Ticaret Odası’na bırakabilirsiniz.
Ağrı Yatırım Destek Ofisi İletişim Bilgileri
Adres: Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Kat 3 AĞRI
Telefon: 0472 215 04 24