Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Kafkas Üniversitesi ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi işbirliğiyle düzenlenen 3.Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı, Kars’ta yapıldı. Çalıştay’a Kars Valisi Türker Öksüz, 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ile Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oktay Güven, daire amirleri, akademisyenler, yetiştiriciler ile öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr.Turgut Kırmızıbayrak, birincisi Yozgat’ta, ikincisi Muş’ta ve üçüncüsü de Kars’ta düzenlenen Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ve Kaz Günü etkinliğinin önemine vurgu yaptı. Kars’ın kaz yetiştiriciliğinde büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Kırmızıbayrak, şunları söyledi: “TÜİK verilerine göre çeşitli yıllara göre değişmekle birlikte, Türkiye kaz varlığının yüzde 25-30’u Kars’ta bulunmaktadır. Yani resmi verilere göre Türkiye’deki her 3-4 kazdan biri Kars’ta bulunmaktadır. Kars’ı Muş ve Ardahan illeri takip etmektedir. Çalıştayın Kars’ta bir anlamda kazın başkentinde yapılıyor olması son derece anlamlıdır. Kaz varlığının yüzde 25’i Kars’ta olmakla birlikte Ardahan ile kaz eti tüketiminin ve pazarının ise belki yüzde 50’den fazlasına kaynaklık etmektedir. Bu açından da Kars ve Ardahan Türkiye için belirleyici konumdadır.” Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ise “315 bin anaç kaz varlığımızla toplam Türkiye’deki kaz varlığının üçte bir oranına sahip bir iliz” dedi. Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu da, “Özellikle Kars kaşarının ve balının coğrafi işaretleri alındı, şimdi ilk hedefimiz şimdi özellikle yöresel kazın coğrafi işaretini almaktır” dedi. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç da, herkesin kazı yetiştirmeyi öğrendiğini kaydederek, “Kaz bir kültür, kaz sadece diğer sektörlerdeki gibi bir üretim değil. Sanayicilik şeklinde yaptığınız kazcılıktan ziyade halk elinde yapılmaya devam eden bir uğraş” diye konuştu. Kars Valisi Türker Öksüz ise, “İlimizde kaz besiciliği yapan 50 civarında büyük işletmenin yanında yaklaşık 15 bin aile de geleneksel yöntemlerle kaz besiciliği yapmaktadır. Tarım ve orman bakanlığımızca damızlık kaz yetiştiriciliği için yüzde 75, ekonomik destek kapsamında yüzde 50 hibeli ve genç çiftçi projesi kapsamında da tamamı hibe olmak üzere kişi başı 30 bin TL destek sağlanmaktadır. Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu olarak da en az 350 en fazla 3 bin kaz kapasitesine sahip yeni ve mevcut işletmelerden kapasite artırımı yapan işletmelere yüzde 40 ve kapasite artırımı yapmayan işletmelere ise yüzde 50 destek sağlanmaktadır” diye konuştu. 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ise “Herkes kendi ilindeki değeri kendi değeriyle pazarlamalı, Kars kazını seven Kars kazını yemeli, Tokat kazını seven Tokat kazı yemeli, başka illerimiz öyle bilinmeli. Bu konuda hocalarımız da öncü olmalıdır. Herkes kendi ürününü kendi değeriyle bir markalaştırma ve piyasa sunmalı ki Türkiye şunu desin; ‘Evet, sadece Kars’ta değil başka yerlerde de kaz var, her birinin de tadı bir birinden farklı’ elbette ki böyle olmalı. Kaz yetiştiriciliği artmış olmasına rağmen yetmiyor, işte orada da görev siz saygıdeğer hocalarımıza ve çalıştay çıktılarına düşüyor” şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından, çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenlerin çalıştay sunumlarına geçildi. Akademisyenler, kaz yetiştiriciliğinin güncel durum ve önerileri, ekonomik boyutu ve kaz etinin değerlendirilmesi, hastalıklar ve koruyucu önlemler konusunda sunum yaptı.