- A + A
Haber Galerisi
Buzlu göl üzerinde renkli bir festival
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile Ardahan’daki kamu kurumlarının desteğiyle düzenlenen 7.Çıldır Gölü Altın At Kristal Buz Festivali binlerce kişinin katılımıyla buzla kaplı Çıldır Gölü üzerinde yapıldı.
14.02.2022 11:10:22

Kars ve Ardahan il sınırları arasında bulunan Çıldır Gölü, renkli bir festivale ev sahipliği yaptı. Ardahan Valiliği, Serhat Kalkınma Ajansı, Çıldır Kaymakamlığı, Çıldır Belediyesi ile Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun işbirliğiyle düzenlenen 7.Çıldır Gölü Altın At Kristal Buz Festivali, buzla kaplı Çıldır Gölü üzerindeki sosyal tesislerde gerçekleştirildi. Buzlu göl üzerinde yapılan festival, Türkiye’de sadece Çıldır Gölü’nde düzenleniyor. Kars, Ardahan, Iğdır başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden binlerce kişi festival alanında bir araya geldi. Çeşitli etkinlik ve gösterilerin yapıldığı festival büyük bir coşkuyla kutlandı. Festival Kafkas Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile başladı. Erzurum Büyükşehir mehteran ekibinin gösterisinin ardından kayaklı koşu, dörtnal at yarışları, atlı kızak yarışları, atletizm yarışması, atlı cirit gösterisi, atlı okçuluk gösterisi, buzda dans gösterisi, buz pateni gösterisi etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Özellikle atlı kızak yarışları ile cirit müsabakalarında takımlar kıyasıya yarıştı.  

Festivalde konuşan SERKA Yönetim Kurulu Üyesi Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Çıldır Gölü’nün kış turizmi açısından turistik bir destinasyon haline geldiğini belirterek, şunları söyledi: “Çıldır Gölü ilimizin, Kuzey Anadolu'nun en önemli değerlerinden biri. Doğal bir set gölü. Türkiye'nin donma özelliğine sahip en büyük gölü. Son yıllarda icrasını yaptığımız bu festivalin tanıtımında çok etkisinin olduğu yıldızı parlayan, bilinirliği artan bir değer. Ardahan'da kış turizmi denilince büyük heyecan uyandıran, keşfetme duygusunu ortaya çıkaran, extrem sporları çağrıştıran Çıldır Gölü, ulusal anlamda da ilk akla gelen yerlerden biridir. Kış turizmi alanında günden güne önemi artan Çıldır Gölünün uluslararası düzeyde de tanınması ve şehrimizin, bölgemizin, tanıtımına, gelişimine vesile olması için bazı tasavvurlarımız, planlarımız var. Çıldır Gölü, UNESCO kriterlerine göre ‘Üstün doğal bir fenomeni veya istisnai bir doğal güzelliğe ve estetik öneme sahip alanlar’ kriterine uymaktadır.  Bu güzelliği münasebetiyle Çıldır Gölünü UNESCO Dünya miras listesine aldırmak için ilimizin paydaşları ile müracaatta bulunacağız. Bunu başarabilirsek Çıldır Gölü’nün ünü Türkiye sınırlarını aşar.”

Konuşmaların ardından protokol, atlı kızaklara binerek göl üzerinde tur attı ve Eskimo usulü balık avladı. Festivale SERKA Yönetim Kurulu Üyesi Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, SERKA Yönetim Kurulu Üyesi Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Uygur Kaan Arısoy, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Çıldır Kaymakamı Fatih Bayram, Çıldır Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu, SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile çevre il ve ilçelerden gelen kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile binlerce vatandaş katıldı.

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız