- A + A
Haber Galerisi
IĞDIR YÖRESEL ÜRÜNLER MUTFAK ATÖLYESİ
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), TRA2 Bölgesi’nde (Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars) sürdürülebilir kalkınma hedefleri ekseninde kamu, özel sektör ve STK’larla iş birliği yaparak bölgenin potansiyelinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.
15.06.2024 21:43:56

Ajansın 2024 yılı Çalışma Programı’nda Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı (KSOP) kapsamında yöresel ürünler mutfak atölyesi faaliyeti bulunmaktadır. TRA2 Bölgesi’nde başta coğrafi işaretli ürünler olmak üzere yöresel ürünlerin yerel ve ulusal düzeyde tanıtımına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu itibarla SERKA ile Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında iş birliği teşkil edilerek programa yönelik hazırlık yapılmıştır ayrıca Iğdır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi de katkı sağlamıştır. Program 26 Haziran 2024 Çarşamba günü 15.00-19.30 saatleri arasında Iğdır Millet Bahçesi’nde gerçekleştirilecektir. Programa; aşçı, şef, tarım yazarı ve gastronomi alanında akademisyenlerin katılım sağlaması planlanmaktadır. Ayrıca yerel ve ulusal düzeyde basın temsilcilerinin katılımı beklenmektedir.

Programa yönelik bilgi paylaşımından önce coğrafi işaretin önemine yönelik bir bilgilendirme yapılması yararlı görülmüştür. Coğrafi işaretler, belirli bir konunun veya alanın tam olarak nerede olduğunu gösteren önemli sembollerdir. Bu işaretler, fiziksel bir haritada veya dijital bir platformda kullanılabilir. Coğrafi işaretin önemli özellikleri; ürünün kökenini belirtmek, üretim metodunu ve kalitesini garanti etmek, pazarlama aracı olmak ve turistler için cazip hale gelmesi hasebiyle turizme katkıda bulunmak şeklinde özetlenebilir. Türkiye’nin dört bir tarafında Kalkınma Ajansları faaliyet gösterdiği bölgelerde yöreye has ürünlere yönelik hem coğrafi işaret alınması hem de bunların ticarileştirilerek ekonomik bir değer kazanması yönünde çalışmalar yapmıştır. Iğdır ilinde halihazırda coğrafi işaretli 6 ürün bulunmaktadır. Iğdır Kayısısı için 2018 yılında Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret alınmış olup ilde önemli yöresel ürünlerden birisidir. Buna ek olarak Iğdır TSO tarafından bozbaş, taş köfte yemeği, omaç aşı çorbası, beyaz üzümü/miskali ürünlerine yönelik 2020 yılında başvuruları yapılarak 2021 yılında coğrafi işaret tescilleri yapılmıştır. Ayrıca SERKA’nın 2019 yılında uyguladığı Teknik Destek Programı kapsamında Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün başvuru sahibi, Iğdır Ticaret Borsası’nın proje ortağı olduğu çalışma ile 2021 yılında patlıcan reçeli tescil edilerek coğrafi işareti alınmıştır. Bu ürünler, Iğdır’ın kültürel ve gastronomik zenginliğini yansıtarak yöre ekonomisine katkı sağlamaktadır. Iğdır ilinde gerçekleştirmeyi planladığımız yöresel ürünler mutfak atölyesi çalışması ile bu ürünlerin yerel ve ulusal tanıtımına katkı sağlanacaktır.

Programda öne çıkan faaliyetler genel olarak şöyledir.

  • Yöresel Yemekler Atölye Çalışması

Ulusal ölçekte bilinen aşçıların etkinliğe davet edilerek ilde öne çıkarılması hedeflenen ürünlerin halk önünde yeniden yorumlamalarının yapılması ve/veya yapılma yöntemlerinin anlatılması söz konusu olacaktır.

  • Kayısı Yeme Yarışması

Program akışı içinde yarışma gerçekleştirilecektir.

  • Karabağ Kilimi Atölye Çalışması

Iğdır ilinin önemli kültürel değerlerinden olan Karabağ kilimleri için kurulacak çadırda ve önündeki alanda kilimlerin yapılışına ilişkin atölye çalışması yapılması, ufak tezgâhlar yardımıyla vatandaşların katılımı sağlanacaktır.

  • Iğdır Bebekleri Atölye Çalışması

Iğdır ilinin başka bir değeri olan Iğdır Bebekleri için kurulacak çadırda ve önündeki alanda bebeklerin boyanması, kıyafetlerinin dikimi ve tasarımı konularında atölye çalışması gerçekleştirilecektir.

  • Yöresel Ürünlerden/Aromatik Bitkilerden Parfüm Yapma Atölye Çalışması

Bilindiği üzere Iğdır ili Tuzluca ilçesinde pek çok aromatik bitki bulunmaktadır. Diğer yandan kızıl gül, kayısı vb. ürünler kozmetik ve parfüm sektöründe kullanılabilecek ürünlerdir. Ekonomik değer oluşturma potansiyelinin atölye çalışması ile savunulabilir hale getirilmesi hedeflenmektedir.

TRA2 Bölgesi’nin yöresel yemeklerin tanıtımına ve restoranların menülerinde yer almasına katkıda bulunmak amacıyla yöresel ürünler kullanılarak çeşitli yemekler yapılacak ve hali hazırda coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı yapılacaktır. Bilindiği üzere Iğdır ilinde Haziran ayı içerisinde kayısı hasadı gerçekleşmektedir. Iğdır Kayısısı hasat dönemi olması hasebiyle kayısılar sergilenecek ve kayısıya yönelik çeşitli faaliyetler de yapılacaktır. Iğdır ilinde faaliyet gösteren kadın kooperatifleri program boyunca yöresel ürün tanıtımları yapacaktır. Aynı şekilde ilde önemli bir değer olan Karabağ Kilimi ve Iğdır Bebekleri için de atölye çalışmaları yapılarak tanıtımına katkı sağlanacaktır.

Programa tüm halkımız davetlidir.

 

 

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız