- A + A
Haber Galerisi
SERKA’dan arıcılara danışmanlık hizmeti
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), üreticilerin bal ve arı ürünleri konusunda farkındalığını ve verimliliği arttırmak amacıyla dört ildeki arıcılara danışmanlık hizmeti verecek.
09.09.2021 16:54:19

Serhat Kalkınma Ajansı, faaliyet bölgesindeki Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinde 100 ve üzerine kovana sahip olan ve arıcılığı meslek edinen 40 arıcıya danışmanlık hizmeti verecek. Üreticilerin bal ve arı ürünleri konusundaki farkındalığını artırmak, ürün çeşitlendirmesine katkı sunmak, üretimde verimliliği ve katma değeri artırmak amacıyla dört il merkezi ile bu illere bağlı 9 ilçedeki toplam 13 noktadaki 40 üreticiye

arıcılık işletmelerinin rekabet edebilirliklerinin artırılması hedefi kapsamında danışmanlık hizmeti verilerek yetiştiricilerin bu alanda eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi sağlanacak. Projenin hayata geçirilmesi amacıyla SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir ile danışmanlık firması temsilcisi Prof.Dr. Mitat Şahin arasında sözleşme imzalandı. Proje kapsamında danışmanlar işletmeleri tek tek ziyaret edecek ve her bir işletmeye sağlanan danışmanlık hizmetine diğer arıcılık işletmelerinin de bu ziyaretlere eşlik etmesine olanak sağlanacak. Arıların sonbahar bakımı ve kışa hazırlama eğitimiyle başlayan danışmanlık hizmeti ekim ayın sonuna kadar devam edecek. Bölge illerindeki birçok avantaja rağmen kovan başına verimin düşük olması, danışmanlık hizmeti verilerek ortadan kaldırılmaya çalışılacak. Arıcılara verilecek uygulamalı eğitimlerle arı ölümlerinin azaltılması ve bal veriminin arttırılması hedefleniyor.  Bal üretimi açısından Türkiye’nin en önemli bölgelerinden biri olan Serhat illeri pek çok avantaja sahip bulunuyor. Ardahan’da zengin çernezyom topraklarında yetişen bitkiler ile bu bitkilerin birim alana düşen yoğunluğu, dil uzunluğu sayesinde farklı çiçeklerden nektar toplayabilen ‘Kafkas Arısı’nın bulunması, Kars’ta Kafkas arısı, kolay kontrol edilebilen arı hareketleri, hava sirkülasyonu, floral göçe uygun doğası ve endemik bitki çeşitliliği; Ağrı’da bal üretilen dönemlerde aşırı sıcaklıkların görülmemesi, bitki örtüsünün uzun süre yerde kalması, içeriğindeki yoğun geven bitkisi ile doğanın endüstriyel ve tarımsal kirlilikten uzak kalması, Iğdır’da nektar oranının yüksek olması gibi birçok avantaja sahip bölgede bal üretimi istenilen noktada değil. Arıcılık işletmelerinde ölçeğin küçük olması, geleneksel üretim metotları ve üretimin mevsimsel şartlara bağımlı olması, kovan başına verimin düşük olması gibi sebepler, yetiştiricilere verilen uygulamalı eğitimler sayesinde ortadan kaldırılacak.

 

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız