- A + A
Haber Galerisi
SERKA, Iğdır İli Yatırım Ortamı ve Uygun Yatırım Alanlarını Tanıttı
Iğdır Valiliği koordinesinde, yapdaşlarla işbirliği içerisinde “Iğdır İli Yatırım ve Tanıtım Toplantısı” İstanbul’da düzenlendi.
10.07.2024 08:13:02

Iğdır’ın yatırım imkanları, potansiyeli ve bölgesel teşvikleri ile ilgili bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıya; Vali Ercan Turan ve eşi Nilüfer Baykal Turan, Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, SERKA Iğdır İl Koordinatörü Ramazan Mutlu Doğaner, Iğdır Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Hakan ARAS, kurum ve kuruluş yetkilileri ve iş insanları katıldı.

Programda konuşan Vali Ercan Turan, Iğdır’ın refahının artırılması adına yapılan çalışmaları ve yatırımları anlattı. Özellikle Türkiye ile Asya kıtasının her köşesine bağlantıyı sağlayacak Zengezur Koridoru'na dikkat çeken Valimiz Turan, geçtiğimiz yıl Iğdır'daki ticaret hacminin 100 milyon doları bulduğuna ancak hedefin 500 milyon dolar olduğunu söyledi. Iğdır'ın günden güne potansiyelinin yükseldiğini belirten Valimiz Turan, konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyanın genel durumunda tedarik zincirinin bozulmaya çalışıldığını görüyoruz. Adeta görünmez bir el bunu yapmaya çalışıyor. İşte bu noktada Türkiye ve dolayısıyla Asya ile bağı kuran Iğdır çok büyük önem taşıyor. Enerji ve sanayi bakımından yeşil yatırımları daha çok desteklemeye başladık. GES konusunda da Iğdır çok şanslı bir bölgedir. Enerji ve üretimde sürdürülebilirlik ile verimliliği artırdığımızda istediğimiz noktalara geleceğimize inanıyorum.”

Iğdır TSO Başkanı Kamil Arslan Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerine mensup tüm iş insanlarına memleketlerine yatırım konusunda çağrıda bulunarak, oda olarak yatırım yapan herkese gerekli desteğin ve hassasiyetin gösterileceğini vurguladı.

Programda konuşan Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Iğdır Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ramazan Mutlu DOĞANER ilin ve OSB’nin yatırım olanaklarına yönelik bilgilendirme yaparak bölgesel teşviklere yönelik bir sunum yaptı. Doğaner konuşmasında “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda; yerel potansiyelin harekete geçirilmene yönelik kamu, özel sektör ve STK’ların iş birliğini teşvik ediyoruz. Bugün burada özel sektöre yönelik bir programımız var. Bu çalışmaları yerelde ticaret sanayi odası ve organize sanayi bölgesi ile birlikte icra ediyoruz. Ajansımız 2010 yılında kurulmuş olup o günden beri Iğdır OSB’nin altyapı ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik önemli destekler verdik. Özel sektöre yönelik de makine-ekipman desteklerimiz oldu. Ayrıca 2021-2023 yılları içerisinde yönetim ve ihracat danışmanlığı faaliyetleri gerçekleştirdik. Bu çalışmaları paydaşlarımızla güçlü bir iş birliği içerisinde yaptık. Gelinen aşamada Iğdır OSB altyapı imkanları açısından yatırım açısından cazip olduğu için müteşebbisimizi Iğdır’a davet ediyoruz. Bölgesel teşvik için de 6. Bölgede bulunan Iğdır ili için faiz veya kar payı desteği, SGK işçi ve işveren hissesi destekleri, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi ve vergi indirimi gibi avantajlar bulunuyor.” dedi.

Programa iştirak eden iş insanları da yaptıkları ve yapacakları yatırımlardan bahsetti. Tekstilden turizme, inşaattan enerjiye çok sayıda sektörde faaliyet gösteren iş insanları, Vali Turan'a sektörlerinde karşılaştıkları sorunları ve taleplerini ilettiler. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız