SERKA Genel Sekreteri Taşdemir, Kars’taki yerel ve yaygın medya temsilcileriyle bir araya geldi. Kent merkezindeki bir kafeteryada düzenlen basın toplantısına SERKA’nın Kars Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Nesim Karakurt, Sanayi, Enerji ve Ulaştırma Birim Başkanı Ramazan Doğaner, Turizm, Tanıtım ve Çevre Birim Başkanı Çağrı Esatoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınma Birim Başkanı Sevgi Gündüz katıldı. SERKA Genel Sekreteri Taşdemir, yerel ve yaygın medya temsilcilerine Ajans’ın 2021 yılında yapacağı çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. SERKA’nın geçtiğimiz hafta 1,5 milyon TL bütçeli Teknik Destek ile 2 milyon TL bütçeli Fizibilite Desteği programlarına çıktığını belirten Taşdemir, büyük yatırımların analizlerinin yapılarak hayata geçirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Geçen yıla kadar kar amacı gütmeyen kuruluşlar için teknik destek verildiğini anımsatan Taşdemir, bu yıl özel sektör için de teknik destek programına çıktıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: “Bu yıl özel sektör için de teknik desteğe çıktık. Özel sektör gelip bizden danışmanlık alabilir. Daha önce hep kar amacı gütmeyen kuruluşlara teknik destek verdik. Şimdi özel sektörün ihtiyacı olan desteği verebiliyoruz. Verdiğimiz desteğin parasal miktarından çok kapasite artırımıyla ilgili çarpan etkisi yapan teknik destek sunuyoruz. Basit bir eğitim bile büyük yatırımları atıl hale gelmekten kurtarabiliyor. Hem kamu hem de özel sektör bu anlamda bizim teknik destek programımızdan faydalanabilir. Fizibilite desteği programımız ise kar amacı gütmeyen kurumlara yöneliktir. Bölgede yapılacak büyük yatırımların önce faydalı olup olmayacaklarına dair analizini yapıyoruz, daha sonra kurum ve kuruluşlar ona göre yatırım yapma kararı verecekler. ‘Sadece ihtiyacımız var’ demekle olmaz. Bununla ilgili bir araştırma ve fizibilite çalışması yapılması gerekiyor. Bunların analizlerinin yapılarak raporlarının ortaya çıkarılması gerekiyor.”
“BANKA MUAMELESİ GÖRÜYORUZ”
SERKA Genel Sekreteri Taşdemir, Ajans’ın sadece para dağıtan bir hibe kuruluşu olmadığını belirterek, “Kalkınma ajansı olarak bir banka muamelesi görmekten rahatsızız. Biz bu bölgenin beyniyiz bunu her defasında dile getiriyorum. Yani bu bölgede yapılabilecek bir iş varsa önce bizim tarafımızdan düşünülüp, önünü arkasını değerlendirip, bu memleket için faydalı mı değil mi, bu memleket için analiz edilip ondan sonra bu yatırımın bu bölgeye çekilmesi gerekiyor. Ya da yanlış bir yatırım varsa bunun zamanı ve yerinin olmadığının değerlendirilmesinin bizim tarafımızca yapılması gerekiyor. O anlamda biz diyoruz ki, biz bu bölgenin hafıza merkeziyiz, beyniyiz. O nedenle kurum ve kuruluşlarımızın, sivil sektörün, her türlü danışmanlık her türlü yardım mekanizması anlamında yol gösterme ve onlara yardımcı olma konusunda hazır olduğumuzu bildirme nedenimiz de budur.”
Bölge illerine yatırımlar yapılırken bölgesel düşünülmesi gerektiğini ifade eden Taşdemir, “Bütün sektörler ve kurumlar bir araya gelebilirsek kalkınırız. Ajans olarak biz 2011 yılında lojistik merkezinin raporunu hazırlayıp yayınlarken hayal gibi görülüyordu oysa bugün lojistik merkezi bölgemizde kuruldu. Bölgemizde daha önce kurulmuş olan bütün demiryolu hatlarının hayata geçirilmesiyle lojistik merkezi de daha da canlanacak. Bölgemizdeki yatırımlar ve gelişmeler için önceden hazırlık yapmamız gerekiyor. Türkiye’nin en önemli enerji koridorundayız. Hangi yatırım hangi kente uygunsa ona göre yatırım yapılmalıdır. Biz dört ile hizmet veriyoruz. Sadece bir kentin değil dört kentin ajansıyız” dedi.
Taşdemir, toplantı sonunda gazetecilerin ajansın çalışmaları ve bölgedeki yatırımlarıyla ilgili sorularını cevapladı, görüş ve önerilerini dinledi.