Kars Valiliği önündeki tören alanında gerçekleştirilen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. 20’yi aşkın ilden yöresel peynirlerinin tanıtıldığı iki günlük “Yöresel Peynirler Kars Buluşması”na kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Programın açılış konuşmasını yapan SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven, yöresel ürünlerin kültürün bir parçası olduğunu söyledi. Yöresel ürünlerin tanıtılması gerektiğini belirten Güven, “Kültürümüzün son derece önemli değerlerinden olan yöresel ürünlerimiz gerek kırsal kalkınma, gerekse gıda, sanayi ve turizm sektörü açısından vazgeçilmez konumdadır. Bu ürünlerin yaşatılıp gelecek nesillere aktarılması için tanıtım organizasyonları ve üretimin teşvik edilmesi elzemdir” dedi. Kars Valisi Türker Öksüz de Kars’ın önemli bir hayvancılık kenti olduğuna işaret ederek, “İlimiz, bir milyon civarındaki büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’de 6’ncı sırada, 320 bin adet kaz varlığı ile Türkiye’de her zaman olduğu gibi birinci sıradadır” dedi.
“KOOPERATİFLEŞME VE KURUMSALLAŞMA ÖNEMLİDİR”
Yöresel ürünler konusunda kooperatifleşmenin ve kurumsallaşmanın önemine değinen Vali Öksüz, şunları söyledi: “Hayvancılık konusunda böylesine önemli bir potansiyele sahip olan ilimizde, yılda 550 bin ton civarında süt üretimi gerçekleşirken bunun 200 bin ton kadarı peynir yapımında kullanılmakta ve ekonomimize katma değer sağlamaktadır. Üretimi yapılan ve ekonomimize katkı sağlayan süt ürünleri bakımından en önemli değerimiz de hiç şüphesiz yıllık 12 bin ton üretim ile 2016 yılında coğrafi işaret alan Kars kaşar peyniridir. İlimizin ve aynı zamanda ülkemizdeki yöresel ürün ve üreticilerimizin en büyük sorunu, yöresel değerlerimizi hak ettiği yere getirememiş ve ekonomik açıdan katma değere çevirememiş olmamızdır. Böylesine zengin bir kültürün yansıması olan ve büyük bir potansiyelin söz konusu olduğu saydığımız bu değerlerimizi, ekonomik anlamda avantaja çevirebilme konusunda coğrafi işaretlemenin, kurumsallaşmanın, kooperatifleşmenin ve markalaşmanın önemi bir kez daha ifade etmek istiyorum.”
Konuşmaların ardından Kafkas halk oyunları ekibinin gösterisi ve aşıkların atışmalarıyla devam eden etkinlikte, protokol stantları gezerek yöresel peynirleri tattı ve üreticilerden peynir üretimiyle ilgili bilgi aldı. “Yöresel Peynirler Kars Buluşması” programı kapsamında panel düzenlendi. Vali Öksüz ve protokolün izlediği ve moderatörlüğünü SERKA Kars Yatırım Destek Ofisi Koordinatöre Barış Ayhan’ın yaptığı panelde, Prof. Dr. Mithat Şahin “Coğrafi İşaretler; Yöresellik ve Geleneksellik Arasındaki Bağlantı ve Günümüz Dünyasına Yansımaları” konusunda, Dr. Öğretim Üyesi Asya Çetinkaya “Yöresel Peynirciliğin, Sosyal, Kültürel ve İktisadi Temelleri” ve “Dünyada ve Türkiye’de Yöresel Peynircilik” hakkında ve Avukat Metin Öztürk de “Karşıtlığın Tetkiki; Yoğun Üretim (Endüstriyel Üretim) Geleneksel Yöresele Karşı mı?” konularında katılımcılara bilgi verdi.
“Yöresel Peynirler Kars Buluşması” Cumartesi günü de vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Peynir üreticileri de etkinlikten büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi. Vatandaşların ilgisinden mutlu olduklarını belirten üreticiler, ayın zamanda satış yapma imkanı da buldu. Bu yıl birincisi düzenlenen ve yoğun ilgi gören “Yöresel Peynirler Kars Buluşması”nın SERKA tarafından geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor.
Haber-Fotoğraflar : Mukadder YARDIMCIEL