Ardahan
- A + A

Tarım ve Hayvancılık
Ardahan, geniş meraları ve hayvancılık için uygun iklimi ile büyükbaş hayvancılık, arıcılık ve kaz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı bir ildir. Büyükbaş Hayvancılık (yaklaşık 300 bin büyükbaş hayvan (Türkiye varlığının %2,5’i) varlığı ile) ilin en önemli geçim kaynağını oluşturmaktadır. İlde et ürünleri üretimi oldukça sınırlı olup besi hayvanları kesim ve işlenmek üzere batı illerine transfer edilmektedir. Her yıl yaklaşık 120 bin büyükbaş ve 20 bin küçükbaş hayvan kurban ve kesim için il dışına sevk edilmektedir. Ardahan ovası ve Göle ovası tarım ve hayvancılık açısından büyük bir potansiyele sahip olup gerek sulama imkânlarının yetersizliği gerekse yanlış kullanım nedeniyle yeterince istifade edilmemektedir. Büyükbaş hayvancılık, arıcılık ve kazcılık temel geçim kaynağıdır. Ardahan’da üretilen kaşar oldukça kaliteli olup, ülke genelinde Kars Kaşarı olarak da bilinmektedir. “Kafkas Arı Irkı Gen Merkezi” olan Ardahan’a has çok özel bal üretimi yapılmakta olup “Ardahan Çiçek Balı” adlı coğrafi işareti bulunmaktadır. İlde tarım, hayvancılık için girdi olan yem bitkilerinin üretilmesi amacıyla yapılmaktadır. İl genelinde küçük ölçekte patates yetiştiriciliği ve elma üretimi (Posof) de yapılmaktadır.

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız