Proje Adı ve Uygulama Yeri |
Projenin Amacı ve Hedefleri |
Projenin Gerekçesi |
Proje Bütçesi ve Süresi |
Projenin Adı: Ardahan Kazı Yetiştiriciliği Geliştiriliyor Projesi
Uygulama Alanı: Ardahan–Merkez |
Projenin Amacı: Ardahan ilinde geleneksel olarak yetiştirilen kazların ticarileştirilmesi, kadın ve gençlerin gelirlerinin artırılması, kırsaldan göçün azaltılması, kırsaldaki ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve Ardahan kazının üretim kapasitesini artırarak İl’in sosyoekonomik kalkınmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Projenin Hedefleri:
|
Ardahan nüfusunun %68’i kırsalda yaşamakta olup Türkiye’de kırsal nüfus oranının en fazla olduğu ildir. İl’de kaz yetiştiriciliği genellikle kırsalda yaşayan kadınlar tarafından yapılmakta ve hem ailelerin kışlık et ihtiyacını karşılamak hem de ailelere bir gelir kaynağı olarak önemli bir ekonomik faaliyet haline gelmiştir. Ardahan, kaz yetiştirilmesi konusunda büyük bir potansiyele sahip olup yaklaşık 13.670 işletmede kaz yetiştiriciliği yapılmaktadır. 2022 yılı TÜİK verilerine göre Ülkemizde kaz üretiminin en yoğun yapıldığı Kars’tan sonra 135.740 anaç kaz ile ikinci il konumundadır. 2022 yılında Ardahan kaz eti coğrafi işaret ile tescil edilmiştir. Son yıllarda yaşanan kanatlı hastalıkları, damızlık anaç seçiminde tadı ve üretim biçimiyle bölgeyle uyumlu olmayan farklı kaz türlerinin seçilmesi, bu kazların İl dışından getirilmesi, kanatlı hastalıklarının yaygınlaşmasına ve İl’de kaz üretiminin azalmasına neden olmuştur. Bu kapsamda Serhat Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı kapsamında hazırlanan Ardahan Kazı Yetiştiriciliği Geliştiriliyor Araştırma Raporu da göz önüne alındığında Ardahan’da 1.000 başlık anaç kaz çiftliği kurularak ilin damızlık anaç ihtiyacını yerli kazlardan sağlayacak bir işletmenin kurulması kaz yetiştiriciliğinin devamı için önem arz etmektedir. |
Proje Bütçesi: 10.000.000 TL
Projenin Süresi: 18 Ay
|