Proje Adı ve Uygulama Yeri |
Projenin Amacı ve Hedefleri |
Projenin Gerekçesi |
Proje Bütçesi ve Süresi |
Projenin Adı: Entegre Kaz Yetiştiriciliği ve İşleme Tesisi Projesi
Uygulama Alanı: Ardahan–Merkez |
Projenin Amacı: Ardahan ilinde önemli ekonomik faaliyetlerden birisi kaz olan yetiştiriciliğine yönelik kurulması planlanan tesis ile yetiştirilen kazlardan elde edilecek eti, tüyü, ciğeri, yumurtayı ve sakatatları işleyerek İl ekonomisine ve istihdama katkı sunulması amaçlanmaktadır.
Projenin Hedefleri:
|
Ardahan nüfusunun %68’i kırsalda yaşamakta olup Türkiye’de kırsal nüfus oranının en fazla olduğu ildir. İl’de kaz yetiştiriciliği genellikle kırsalda yaşayan kadınlar tarafından yapılmakta ve hem ailelerin kışlık et ihtiyacını karşılamak hem de ailelere bir gelir kaynağı olarak önemli bir ekonomik faaliyet haline gelmiştir. Ardahan, kaz yetiştirilmesi konusunda büyük bir potansiyele sahip olup yaklaşık 13.670 işletmede kaz yetiştiriciliği yapılmaktadır. 2022 yılı TÜİK verilerine göre Ülkemizde kaz üretiminin en yoğun yapıldığı Kars’tan sonra 135.740 anaç kaz ile ikinci il konumundadır. 2022 yılında Ardahan kaz eti coğrafi işaret ile tescil edilmiştir. Ancak Ardahan ilinde önemli bir değer olan kaz tüyü henüz ilde katma değer yaratacak ürünlere dönüştürülmemektedir. Bunun yanı sıra gerekli hijyenik şartlarda kesim yapılarak paketlenip pazarlayacak profesyonel bir işletme de bulunmamaktadır. Serhat Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan Ardahan İli Kaz Ürünleri İşleme Paketleme Tesisi Ön Fizibilite Raporu’na göre kaz yetiştirilmesi sağlanıp ilin sahip olduğu yerli kaz genini koruyarak; yetiştirilen kazlardan elde edilecek eti, tüyü, ciğeri, yumurtayı ve sakatatları işleyecek tesisin kurulması halinde 2 yılda kendisini amorti edeceği tespit edilmiştir. |
Proje Bütçesi: 15.000.000 TL
Projenin Süresi: 18 Ay
|