Proje Adı ve Uygulama Yeri |
Projenin Amacı ve Hedefleri |
Projenin Gerekçesi |
Proje Bütçesi ve Süresi |
Peynir Altı suyu İşleme Tesisi Projesi
Kars/Merkez
|
Projenin Amacı: Kars İlinde kurulacak peynir altı suyu işleme tesisi ile 61 adet süt ve süt ürünlerine dayalı sanayi işletmesinin olan peynir altı suyunun hem doğaya verdiği zararın önlenmesi hem de atığın geri kazanılarak ekonomiye kazandırılması amaçlanmaktadır. Projenin Hedefleri:
|
Kars ili genelinde, süt ve süt ürünlerine dayalı sanayi işletmeleri peynir altı suyu atıklarını kanalizasyon şebekesine veya fosseptik çukurlara vererek çevre kirliliğine neden olmaktadır. Ayrıca, sütün yaklaşık %90’ını oluşturan peynir altı suyu protein açısından oldukça zengin olup işlenmesi durumunda katma değerli ürünler üretilebilmektedir. Kars’ta yıllık 10.000 tonun üzerinde yalnızca kaşar üretildiği göz önüne alındığında önemli bir ekonomik değerin çevreye zarar verilerek yok edildiği görülmektedir. Bunun yanı sıra, Kars Organize Sanayi Bölgesi’nde yoğunlaşan işletmelerin atıkları arıtılmadan ya da geri kazanılmadan kanalizasyon şebekesine verilmesi ve oradan da atık su arıtma tesisi olmaması nedeniyle Kars Çayı’na karışması nedeniyle özellikle son yıllarda turizm açısından Kars’ın cazibe merkezi olarak sayılabilecek Gazi Kars Bedesteni bölgesinde de kokuya sebep olarak turizm sektörüne de zarar vermektedir.
|
Proje Bütçesi: 100.000.000 TL
Projenin Süresi: 24 Ay |