Peynir Altı suyu İşleme Tesisi Projesi
- A + A

Proje Adı ve Uygulama Yeri

Projenin Amacı ve Hedefleri

Projenin Gerekçesi

Proje Bütçesi ve Süresi

Peynir Altı suyu İşleme Tesisi Projesi

Kars/Merkez

Projenin Amacı: Kars İlinde kurulacak peynir altı suyu işleme tesisi ile 61 adet süt ve süt ürünlerine dayalı sanayi işletmesinin olan peynir altı suyunun hem doğaya verdiği zararın önlenmesi hem de atığın geri kazanılarak ekonomiye kazandırılması amaçlanmaktadır.

Projenin Hedefleri:

  1. İşlenmesi durumunda katma değere haiz olacak peynir altı suyunu ekonomiye kazandırmak.
  2. Toprağa ve su kaynaklarına salınması nedeniyle oluşan çevresel zararı önlemek,
  3. İlde istihdama, yatırıma ve ekonomik faaliyetlere katkı sağlamak.

Kars ili genelinde, süt ve süt ürünlerine dayalı sanayi işletmeleri peynir altı suyu atıklarını kanalizasyon şebekesine veya fosseptik çukurlara vererek çevre kirliliğine neden olmaktadır. Ayrıca, sütün yaklaşık %90’ını oluşturan peynir altı suyu protein açısından oldukça zengin olup işlenmesi durumunda katma değerli ürünler üretilebilmektedir. Kars’ta yıllık 10.000 tonun üzerinde yalnızca kaşar üretildiği göz önüne alındığında önemli bir ekonomik değerin çevreye zarar verilerek yok edildiği görülmektedir. Bunun yanı sıra, Kars Organize Sanayi Bölgesi’nde yoğunlaşan işletmelerin atıkları arıtılmadan ya da geri kazanılmadan kanalizasyon şebekesine verilmesi ve oradan da atık su arıtma tesisi olmaması nedeniyle Kars Çayı’na karışması nedeniyle özellikle son yıllarda turizm açısından Kars’ın cazibe merkezi olarak sayılabilecek Gazi Kars Bedesteni bölgesinde de kokuya sebep olarak turizm sektörüne de zarar vermektedir.

Proje Bütçesi:

100.000.000 TL

Projenin Süresi:

24 Ay

Bu kuruluşun Aydınlatma Metni, Kişisel Veri İşleme ve Koruma, Ticari Elektronik İleti İzni, Kişisel Veri Saklama ve İmha ve KVKK Hak Bildirgesi metinleri hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız